Så påverkas barnen av skärmarna

Digitaliseringen har förändrat våra liv i grunden. Och våra barn är inget undantag.

N u växer nya generationer upp i en värld där smartphones, surfplattor och uppkopplad tv är lika naturligt som ritblock, lego och hopprep.

Men hur mycket tid tillbringar våra barn framför skärmarna – och hur påverkas dom? Vad säger forskningen? Och vad säger egentligen Sveriges föräldrar om den här utvecklingen – vad oroar vi oss över, och vad bråkar vi om? Och vilka möjligheter ser vi med barnens skärmtid?

Digitaliseringen har förändrat våra liv i grunden – och den är här för att stanna. Hur kan vi som föräldrar bäst hjälpa våra barn att rusta sig för ett nytt samhälle, i dag och i framtiden?

Här berättar vi om hur livet med skärmar påverkar barn i olika åldrar, ger dig tips på hur du ska förhålla dig som förälder samt förslag på appar och aktiviteter som passar just ditt barn. I nästa kapitel, som du hittar nedan, ser du hur svenska föräldrar tänker kring barnen och skärmarna.

Digitala Livet ger dig svaren om barnen och skärmarna.

 

 

Tvååringen

Skapa tillsammans

Så utvecklas din tvååring just nu

Kroppen

Tvååringar är mycket aktiva och lär sig springa, hoppa, stå på ett ben och att gå i trappor. Många barn lär sig nu rita cirklar och streck. Tvååringen lär sig genom repetition.

Relationerna

Tvååringen blir mindre beroende av föräldrarna och börjar samspela mer med andra jämnåriga och andra vuxna.

Sinnet

Barnet utvecklas snabbt och humöret växlar fort. Att testa sin egen vilja och förmåga är viktigt. Tvååringar ”kan själv!”.

2-ÅRINGEN
Bästa valen just nu

Skapa och berätta
ExplainEverythingExplain everything
Rita, skriv och spela in din egen röst. Perfekt för att skapa egna sagor tillsammans.
iOS | Android

Sago Mini DoodlecastSago Mini Doodlecast
Med det här roliga verktyget kan barnen släppa loss sin kreativitet. Teckna och hitta på historier på tusen olika sätt. Mångsidigheten och lekfullheten får appen att sticka ut bland konkurrensen.
iOS

 

Läsa och utforska
Sound TouchSoundtouch
Intuitiv och enkel pekboksapp för små barn. Finns på flera språk. Ladda ned:
iOS | Android

Knacka på!Knacka på!
Barnboksklassiker i en väl utformad app för de yngsta. Pröva att spela in din egen berättarröst.
iOS

 

Leka
Toca Tea PartyToca Tea Party
Bra exempel på en multitouch-app som barn och föräldrar kan använda tillsammans. Uppmuntrar till samtal och att utforska sociala sammanhang.
iOS

Så påverkas ditt barn av skärmarna

Förr fanns en rekommendation, som ursprungligen kom från USA, om att barn under två år inte bör se på tv eller använda skärmar. Men idag, när skärmarna är så pass integrerade i livet och inte bara erbjuder passiv konsumtion, har rekommendationen ändrats. Forskare, både i Sverige och USA, uppmanar istället föräldrar att inte låta skärmanvändande ske på bekostnad av andra aktiviteter som är viktiga för barnens utveckling. Små barn behöver prata och interagera mycket med andra människor i den analoga världen. De behöver höra sagor och berättelser. Och de behöver springa, hoppa och träna rörelseförmågan.

I förskolan kan pekskärmar, enligt svenska studier, vara positiva verktyg för att utveckla språk, matematik och logik. Tekniken kan också ge även små barn möjlighet att själva vara med och dokumentera och på så sätt påverka sitt lärande, något som stärker barnets självkänsla.

Experternas bästa råd

Uppmuntra: Socialt skapande

Aktiviteter där barnet själv kan skapa innehåll utifrån sitt eget intresse. Till exempel att skapa en egen saga genom att rita och spela in sin röst. Att barnet använder pekskärmen tillsammans med andra barn eller vuxna.

Tänk på: Prata mycket

Det är viktigt att prata mycket med barnet om vad det gör med skärmen. Samt att använda tekniken tillsammans med barnet så att du vet precis vilka appar och videoinnehåll som barnet ser.

Undvik: Tar tid från annat

Att låta skärmanvändandet ta för mycket tid från social interaktion och språkträning tillsammans med föräldrar och vuxna. Som till exempel att läsa eller berätta sagor för barnet.

 

Femåringen

Bygg tilliten

Så utvecklas din femåring just nu

Kroppen

Femåringen börjar bli säker i sina rörelser och springer, hoppar och klättrar utan problem. Kan ofta äta med bestick, klä på sig och klarar finmotoriskt pyssel som att trä på pärlor på ett snöre, klippa med sax och rita av saker relativt detaljrikt.

Relationerna

Vid fem år blir barnet mer självständigt och söker sig längre bort från familjen. Kompisarna blir allt viktigare och barnet utvecklar sin empatiska förmåga och lär sig att ta hänsyn, samarbeta, kompromissa och förhandla. Många barn är sociala och pratsamma i den här åldern men de kan också behöva vara ensamma ibland.

Hjärnan

Nu kan barnet tänka abstrakt, som att låtsas att en sak är något annat. Förstår begrepp som störst, längst, lika, mer än och mindre än. Kan flera färger och intresserar sig för siffror, bokstäver, läsning och att förstå klockan. Femåringar gillar ofta att berätta och hitta på sagor. Tycker också ofta om att att sortera, gruppera, matcha ihop och räkna saker.

5-ÅRINGEN
Bästa valen just nu

LÄRA
Tripp trapp trädTripp trapp träd
Pedagogisk app för barn i förskoleåldern som skapats för att stimulera barns samarbete och utforskande både vid och utanför skärmen. Appens utformning är inspirerad av det svenska forskningsprojektet Plattan i mattan.

LetterSchoolLetterschool
Träna på att forma bokstäver.
iOS

 

SKAPA
Puppet PalsPuppet Pals
Skapa egna animerade filmer med denna smidiga app.
iOS

LEGO® Movie MakerLego Movie Maker
Låt Lego-figurerna få liv med stop motion-teknik.
iOS.

ClayframesClay Frames
Bra stop motion-app för Android.

Typic KidsTypic kids
För den unga fotografen eller en framtida grafisk designer.
iOS

 

Klura och konstruera
Hoopa CityHoopa City
Här kan barnen kombinera olika byggmaterial och bygga sin alldeles egna stad. En chans att utforska och skapa.
iOS | Android

Pettsons UppfinningarPettsons uppfinningar deluxe
Rolig, fin och klurig app som utmanar barnens fantasi och logiska tänkande.
iOS | Android

 

Leka och utforska

Toca Life CityToca Life-serien
I spelen Toca Life City, Toca Life School och Toca Life Town får barnen utforska och bestämma över roliga karaktärer och platser i öppna och lekfulla vardagsvärldar.
iOS

Peppy Pals BeachPeppy Pals Farm och Peppy Pals Beach
Fina appar som skapats för att utveckla barns emotionella intelligens.
iOS

 

Programmera
app_scratch_jrSkratch jr
Bra app för att introducera programmering för små barn på ett lekfullt, kul och lärorikt sätt.
iOS | Android

Så påverkas ditt barn av skärmarna

Forskningsstudier i förskolor visar att pekplattor kan vara väldigt positiva inslag i pedagogiken och kan användas för att stärka barnens lärande av språk och matematik. Tekniken kan också stärka barnens inflytande i hur och vad de lär sig genom att barnen själva kan dokumentera och visa upp det de lär sig. Det finns studier som indikerar att barn som använder skärmar på kvällen sover mindre och får sämre sömnkvalitet. Att inte använda skärmar någon timme innan läggdags kan därför vara något att testa om ditt barn har svårt att somna.

I den här åldern börjar många barn i Sverige röra sig mindre. Något som gör det extra viktigt att tänka på att hitta balans mellan olika aktiviteter i vardagen. Nu blir mer avancerat skapande möjligt som att göra musikvideos, egna sagor, eller programmera egna enkla funktioner eller spel. Alla experter är eniga: det som är helt avgörande är att föräldrar är delaktiga, intresserade och pratar med barnen om vad de gör och upplever i det digitala. Börja bygga den tillit och öppenhet som du vill ha när barnet blir äldre och försök ge barnen egna verktyg att hantera sina digitala liv.

Experternas bästa råd

Uppmuntra: Skapande

Skapande aktiviteter där ditt barn själv gör innehåll, som till exempel filmer, musikvideos eller egna berättelser. Sådana öppna och kreativa appar anpassar sig automatiskt till barnens ålder och intressen. Aktiviteter som vuxna och barn kan göra tillsammans är bra, samt aktiviteter som flyttar det digitala gränssnittet ut i rummet eller miljön och bort från enbart skärmen. Som till exempel stop-motion-appar. I den här åldern kan det passa att börja med aktiviteter där ditt barn lär sig matematik och skriftspråk. Det viktiga är att de pedagogiska apparna gör lärandet lustfyllt för barnen.

Tänk på: Fysisk aktivitet

Var uppmärksam på om apparna ditt barn använder har en syn på barn och lärande som du inte delar. Var också uppmärksam på om barnet rör sig tillräckligt. Minst två timmars fysisk aktivitet om dagen menar ledande svenska forskare är ett bra riktmärke.

Undvik: Dåligt innehåll

Släpp inte innehållet fritt. Som förälder måste du vara väldigt medveten om vad barnen har på sin pekplatta eller mobil så att det inte är innehåll med till exempel skeva könsroller, våld eller annat olämpligt innehåll.

Tioåringen

Guida och dela

Så utvecklas din tioåring just nu

Kroppen

Kroppen utvecklas mycket och barnet blir starkare, uthålligare och mer säkert. I den här åldern växer och utvecklas barn olika snabbt. En del barn börjar nu komma in i puberteten. Rörelse och fysisk aktivitet är väldigt viktigt eftersom kroppen utvecklas mycket.

Relationerna

Det sociala livet med kompisarna blir ännu viktigare och barnet skapar sig nu sin egen sociala värld. Det är med kompisarna som barnet utvecklar sin empatiska förmåga och lär sig att fungera i ett socialt sammanhang. Barnen pratar kanske mindre med föräldrarna om sina känslor och upplevelser. Men det är fortfarande väldigt viktigt att föräldrarna är delaktiga i alla delar av barnets liv och att avståndet till dem inte blir för stort.

Sinnet

Tioåringar vill ofta vara självständiga och kunna ta ansvar. De är inte sällan vetgiriga och kan snöa in på olika specialintressen som rymden, stenåldern, innebandy eller något annat. De är nyfikna på vuxenvärlden och dras till innehåll som kan ge dem en inblick i hur det är att vara vuxen. Tioåringar utvecklar sin empatiska förmåga och kan förstå att olika människor tolkar situationer på olika sätt.

10-ÅRINGEN
Bästa valen just nu

Programmera

Hour of code
Ta de första stegen in i programmeringens värld med hjälp av karaktärer från Minecraft och Star Wars. Bra och fin introduktion till programmering.
iOS | Läs mer 

LightbotLightbot: programming puzzles
Träna relativt avancerad programmeringslogik på ett kul sätt för både barn och vuxna. Testa att spela tillsammans.
iOS | Android

Coda GameCoda game
Låt barnen bygga sina egna spel istället för att bara spela dem. Kul svenskutvecklad app som lär ut programmering, logik och spekonstruktion.
iOS

app_scratch_jrSkratch
Lär dig att utveckla dina egna spel med detta kraftfulla verktyg som skapats av amerikanska teknikuniversitetet MIT. Skratch är det verktyg som idag används på många programmeringsutbildningar för barn. Möjligheterna är oändliga.
Läs mer

 

SKAPA
ImovieImovie
Spela in och redigera dina egna filmer. iMovie hanterar tioåringar utan problem efter en snabb introduktion.
iOS

VideoshowVideoshow
Bra Android-alternativ till iMovie.
Android

GaragebandGarageband
Skapa musik med avancerade möjligheter i Garageband.
iOS

 

Spela och konstruera
MinecraftMinecraft
Om du någon gång har sett ett barn spela Minecraft så vet du hur mycket spelet triggar kreativitet och problemlösning. Att bygga sin egen värld, eget hus, i egen design – bara fantasin sätter gränser.
Läs mer

Monument ValleyMonument Valley
En prisbelönt app som tar fram arkitekten i varje barn. Huvudpersonen – en prinsessa – rör sig i en vacker och mystisk värld.
iOS | Android

Så påverkas ditt barn av skärmarna

Tioåringar behöver få skapa sin egen digitala miljö. Den är lika viktig som andra delar av livet och är idag ofta en väldigt integrerad del av barnens sociala sammanhang och deras intressen. Spel och sociala medier kan stärka barns språkutveckling och identitetsskapande. Forskning visar att skolbarn gärna jobbar med flera olika medier som text, bilder, film och ljud för att visa upp sin kunskap om de får chansen. Men det är viktigt att barnen lär sig att dela sin digitala vardag med vuxna. De behöver få hjälp att tolka sina intryck och de budskap de möter. De behöver guidning i den digitala världen.

I den här åldern är många barn mottagliga för överenskommelser som de fått vara med och förhandla fram. Det är viktigt att barnen känner sig delaktiga och viktiga i de beslut som familjen tar. Om du känner att din familj behöver regler kring hur barnen (och föräldrarna) ska hantera den digitala tekniken så kan det vara en bra idé att i lugn och ro prata igenom med barnen vilka regler ni ska ha och sedan skriva ett kontrakt på papper som ni alla skriver under.

Forskarnas bästa råd

Uppmuntra: Diskussion

Att barnet diskuterar och delar med sig av sin digitala verklighet. Att barnet hittar, utforskar och får visa upp just sina intressen. Det är stärkande för självförtroendet att ha något att vara bra på. Nu kan barnen utvecklas mycket inom mer avancerade skapande aktiviteter som programmering, göra filmer, kreativt skrivande, skapa musik, redigera foton eller grafisk design. Som förälder kan du behöva hjälpa barnet att hitta bra appar och tjänster för skapande. Öppna spel eller appar som bygger på lek snarare än prestation är fortfarande viktiga och bra i den här åldern.

Tänk på: Att du kan påverka

Att du som förälder fortfarande i allra högsta grad kan, och bör, vara med och guida barnet i den digitala världen. Även om tioåringen är kompetent så behövs stöd av vuxna för att lära sig navigera kring hur man uppför sig på nätet, att undvika innehåll och spel som som inte passar för åldern och kunna förhålla sig källkritisk. Att tillsammans med barnet hitta en balans mellan det digitala och andra aktiviteter som passar barnet och familjen.

Undvik: Att fördöma

Fördöm inte barnets intressen. Barnet behöver respekteras för sina egna val. Som vuxen måste du vara öppen och försöka förstå barnets intressen innan du ifrågasätter. Det är inte säkert att barnet tolkar innehållet eller aktiviteten som du. Och barnet kanske lär sig och får ut saker som du som förälder kanske inte ser vid en första anblick. Om det är något som du ändå inte tycker om så får du diskutera det med barnet och förklara varför du tycker så. Tillsammans kan ni bestämma ett lämpligt förhållningssätt. Om föräldrarnas reaktioner ofta är väldigt negativa så är risken att barnet blir mer hemlighetsfullt med vad det gör.

Källor: Elza Dunkels, forskare Umeå universitet, Susanne Kjällander, forskare Stockholms Universitet, Malin Bergström, forskare och barnpsykolog Karolinska Institutet, Gabriele Eiben, forskare Sahlgrenska Akademin, Petra Petersen, forskare Uppsala Universitet, Hugo Lagercrantz, barnläkare och forskare, Karolinska institutet, Jenny Klefbom, barnpsykolog, Rikshandboken barnhälsovård digitala medier, Vårdguiden, Statens medieråd, Common Sense Media, American Academy of Pediatrics, AAP

 

Produktägare Aftonbladets Partnerstudio: Tobias Lindner
Redaktör: Anders Burström
Art Director: Tomas Måsviken, Veronica Wallström