11 trender som styr ditt barns framtid

Den nya tekniken håller redan på att revolutionera våra liv – och utvecklingen går allt snabbare.

V åra barn växer i dag upp med skärmar och uppkoppling i bröstmjölken och frågan är hur deras liv som vuxna kommer att se ut? Och för deras barnbarn? Hur kommer livet i hemmet att förändras, vilka prylar dyker upp, hur blir den nya skolan och utbildningen? Hur påverkas våra relationer? Hur kommer arbetsmarknaden att se ut?

Digitala Livet har tittat i kristallkulan och listar här framtiden för de kommande generationerna.

 

1: Hemmet

Smart och svävande

Det uppkopplade hemmet blir snart smart nog att avgöra vilken familjemedlem som just klev innanför tröskeln och anpassa hemmiljön därefter. Bärbar teknik kring armleden avgör om temperaturen i huset bör höjas och vilken musik som borde rulla ut genom högtalarna, baserat på familjemedlemmens musikpreferenser.
Befolkningsexplosionen i världen gör det trångt på marken – våra barn kommer inte vara främmande för svävande hem. Schweiz-baserade designern Timon Sager har presenterat en svävande bostad med namnet Wolke 7, ett coolt glashus som diglar i vajrar under två väldiga zeppelinare.

 

2: RELATIONERNA

Varma känslor för robotar

Dagens robotar, allt från AI-assistenter som Siri till självkörande bilar och robotdammsugare, kommer vara smartare och dessutom utrustade med känslor framöver. På Stanford University pågår redan forskning om hur robotar kan programmeras för att bäst samarbeta med människor. 30 år av forskning om mänskligt teamwork kan appliceras på allt som är digitalt och programmerbart. Hur varnar en självkörande bil på bästa sätt sina passagerare? Hur svarar en robot en ägare som är trött eller ledsen?

Det kommer att kännas enkelt och konfliktfritt att umgås med robotar som alltid agerar perfekt, som inte tappar tålamodet, ilsknar till eller ignorerar sms. Kanske enklare än att umgås med människor?

 

3: Maten

Vegokött och personliga matkassar

Framtidsbarnen kommer tugga massor av vegetariskt kött, var så säker. I takt med att jordens befolkning växer och allt fler äter kött – räcker det inte till alla. Företag som Beyond Meat och Hampton Creek food experimenterar just nu med att förvandla växter till mat som ser ut och smakar precis som kyckling, biff och ägg. Recept-och-mat-leverans-branschen fortsätter att växa. Nästa generation kommer ta ett steg till. Företag som Linas matkasse och Mathem kommer styra om rejält. Framtidsbarnen kräver nämligen personifierade måltider, gissar experter. Mat som innehåller just de näringsämnen som passar den enskilda personen bäst.

 

4: Dating

VR-sex och kemitester

Sätt på ett VR-headset och du är meddetsamma tillsammans med din partner, oavsett var hen befinner sig i världen. Eller en spännande främling om det är det du föredrar. Hångla, dansa eller ha sex. Men föreställningen om att framtidens vuxna kommer föredra digitala sexförhållanden framför irl-varianten förkastas av många experter. Hjärnan känner skillnaden mellan fantasti och verklighet och behöver den gammaldags varianten av sex för att verkligen förenas med en annan människa.

Morgondagens generation behöver i alla fall inte traggla sig igenom otaliga tråkiga dejter för att hitta en sexpartner. Redan i dag finns kemi-tester, som påstår sig kunna avgöra attraktionskraften mellan två människor.
Gör ett test innan dejten och spara tid.

 

5: Transporterna

Snabbare, smidigare, självkörande

Framtidens fordon kan beskrivas i Daft Punk-termer: Harder, better, faster, stronger. Hyperloop – subersnabba kapslar som viner fram i långa rör med hjälp av vakuum-teknik – blir verklighet och sträckan Göteborg–Stockholm avverkas på 25 minuter. Självkörande bilar regerar på vägarna och våra barn behöver aldrig frustrerat cirkla runt kvarteret och leta efter parkeringsplats. Självkörande teknik kombinerad med transporttjänster som Uber får trafiken att flyta smidigt. Bilägande? Duh, bara dumt. Dessutom har rymdresandet tagit fart och blivit lika vanligt som dåtidens Thailands-semester. Virgin Galactics SpaceShipTwo tar sex passagerare i taget – upp i det okända.

 

6: KLÄDERNA

Smarta kläder krymper garderoben

Såklart bär framtidsbarnet kläder som kan byta färg och mönster. Om hen hamnar på en fest där någon bär samma outfit, byts mönstret lätt ut. Violá. Pinsamma klädkraschen är avstyrd. Redan i dag experimenterar Londonbaserade The Unseen med kläder som kan byta färg genom en app.

Googles Project Jacquards samarbete med Levi´s, ska ta fram jeans som fungerar ungefär som dagens mobil. Med tekniken inbäddad i jeanstyget beställer du en Uber eller tar en selfie. Framtidens kläder kan också reglera temperaturen. Jackan blir varmare ju kallare det är utomhus. Behöver du byta långärmat till kortärmat finns teknik för det också. Framöver stressar ingen över oorganiserade, proppfulla garderober. Framtiden kräver färre plagg.

 

7: Konflikterna

Stridsrobotar ersätter marksoldater

Konflikter och krig kommer inte att försvinna när en generation skärmvana kids växer upp. Tvärtom, varnar många experter. Digitaliseringen kommer att sopa undan traditionella jobb, sänka medelklassen, ja till och med skapa upplopp och revolution, menar dystopikerna. Däremot är det inte soldater av kött och blod som tvingas utsätta sig för krigets hemskheter när mänskligheten drabbar samman och börjar slåss om maten och resurserna. Redan i dag bygger Google-ägda företaget Boston Dynamics avancerade stridsrobotar med hjälp av Pentagon-pengar.

 

8: Jobben

Fattiga konstnärer blir vinnare

Med lite tur duckar våra barn den jobbiga omställningsperioden som digitaliseringen för med sig. Medie-, hotell- och taxibranschen har redan fått känna på hur det svider när digitala innovationer ställer allt gammalt och invant upp och ner. Snart är det dags för bankindustrin och sjukvården. Teknikfilosofen Jaron Lanier menar att morgondagens superelit, teknikjättarna, måste ta sitt ansvar när många jobb äts upp av digitaliseringen. Medborgarlöner är ett förslag som kastats fram. När robotarna, den billigaste och mest medgörliga arbetskraften, tar hand om jobben kan framtidens vuxna göra vad de vill. Experter tror att kreativa yrken kommer få en skjuts, områden där robotar hittills inte levererar på samma nivå som männniskor.

Dagens fattiga konstnärer kan bli framtidens höginkomsttagare.

 

9: Utbildningen

Bo i Skåne, plugga på Stanford

Forskningen om hur vi lär oss mest och bäst blir vassare för varje år . Specialdesignade appar kan lära barnen allt från att fokusera till att läsa. Med VR-headset kan barnen besöka kinesiska muren och Stora barriärrevet på en eftermiddag. Det lärarlösa klassrummet har lanserats och barn långt ut på landsbygden i fattiga länder har tillgång till lika bra lärare som alla andra. Att bo i Skåne och plugga på Stanford är inget problem. Tekniken finns redan i dag. MOOC-initiativet, de öppna avgiftsfria distansutbildningarna som fick en trasslig start på föräldrarnas tid, utnyttjas flitigt av framtidsbarnen som vill ha tillgång till de bästa professorerna i världen.

 

10: Hälsan

Upptäck infarkten – innan den har hänt

Om våra barn ens minns Star Trek kommer serien och filmerna inte te sig det minsta futuristiska. Diagnosverktyget Tricorder som används i Star Trek håller på att bli verklighet. Den handhållna datorn kan upptäcka sjukdomar och ersätta 80 procent av läkarna framöver, tror experter. Wearables eller chip innanför huden kan ständigt mäta vårt hälsotillstånd och tipsa om hälsoinsatser. Ut och rör på dig! Varning för hjärtinfarkt inom två dagar – kontakta läkare! Med hjälp av mobilhubbar i hemmen samlas datan in och skickas upp i molnet. Analyserna från enorma mängder hälsodata revolutionerar läkarbranschen. Dessutom klarar vi av att bota genetiska sjukdomar, läkarna har lärt sig manipulera gener.

 

11: Döden

Bli gammal som gatan – slipp dö

Teknikinnovationer tänjer ständigt på gränserna för vad som är möjligt. Hittills har åldrandet varit en deppig process för människor. Med åren blir vi rynkigare, sjukare och vekare. Men Google satsar redan miljoner på att stoppa åldrandet. Biotech-bolaget Calico samlar världens bästa hjärnor inom medicin, genetik, läkemedel och molekylärbiologi för att ta fram preparat som radikalt drar ner på åldringstakten. Dagens käcka tillrop i stil med ”65 is the new 30!” kan bli verklighet. Åldringsforskaren Aubrey de Grey, som skrivit boken ”Ending Aging”, är hoppfull. Han påstår till och med att den första människan som kommer leva i 1000 år redan är född.

 

 

Produktägare Aftonbladets Partnerstudio: Tobias Lindner
Redaktör: Anders Burström
Art Director: Tomas Måsviken, Veronica Wallström